MY STORY: MAU JADI SISWA SMANSS?. YAKIN???

inauguration 11 intake
sumber: smansumsel.sch.id

SMA NEGERI SUMATERA SELATAN adalah  sekolah yang didambakan oleh banyak siswa SMP di Sumatera Selatan yang tengah mendaftar ke Sekolah Menengah Atas untuk melanjutkan pendidikannya.  Ya! Benar saja, dulu tidak hanya siswa SMP di Sumatera Selatan yang ingin mendaftarkan dirinya ke sekolah ini, melainkan Siswa SMP di seluruh Indonesia. Mengapa?. Karena dulu sekolah ini adalah SAMPOERNA ACADEMY. Sekolah milik Yayasan Putera Sampoerna Foundation yang membuka PPDB untuk seluruh siswa di Indonesia. Namun, pada tahun 2009, Sampoerna Academy diambil alih oleh Bapak Alex Noerdin. Ya!, Bapak Alex adalah Gubernur Sumatera Selatan pada masa itu.

By the way, kenapa ada banyak banget siswa yang mendaftarkan dirinya ke Sekolah ini? Dan sangat ingin menjadi salah satu dari 100 orang yang beruntung masuk ke sekolah ini?.

Kebanyakan orang di Sumatera Selatan terlebih beasiswa hunters, pasti tau!. Ya!, benar saja, sekolah  ini berbasis Beasiswa. Eitzzz! Jangan senang dulu. Sekolah ini pastinya tidak dengan mudah menerima siswa baru. Sekolah ini disediakan untuk para siswa cerdas yang taraf ekonomi keluarganya tegolong Pra- Sejahtera. Jadi, ga mungkin banget anaknya holkay dapat diterima di sekolah ini ya! Hahaha.. ya!, meskipun motto kita bilang gak ada yang ga mungkin di dunia ini. Tapi, saran aku kalian jangan terlalu mengharapkan beasiswa ini ya!, karena di luar sana ada yang lebih membutuhkan, hehehe.

Lalu, gimana sih cara biar bisa masuk ke SMANSS?.  PENASARAN?. Simak cerita aku yuk!

Oke, kenalin aku Dewi Rani. Aku salah satu siswa yang mengharapkan beasiswa sekolah ini juga pas aku masih SMP. Dan sekarang so lucky, aku jadi salah satu bagian dari keluarga besar SMANSS. Seperti yang telah aku jelasin diatas, aku mengharapkan bisa sekolah disini, karena beasiswa. Karena, ayahku adalah seorang penjaga masjid di sebuah PT  yang harus menanggung biaya makan keluarga dan biaya sekolah ketiga anaknya. Ya!, karena hal inilah yang membuat diriku harus berusaha keras mendapatkan beasiswa ini. Karena jika tidak, aku hanya akan sekolah di salah satu sekolah di desa tempat kutinggal dan harus membebankan ayah karena biaya hidup dan biaya sekolahku. Oleh karena itu, pada saat aku duduk di SMP kelas 9, aku mulai memiikirkan akan kemana aku setelah lulus SMP. Alhamdulillah, beruntungnya, ada salah satu keluargaku yang dengan baik hatinya memberitahuku mengenai sekolah ini. Dengan sangat baik, kupersiapkan diriku agar bisa menjadi siswa di sekolah ini. Jauh sebelum UN SMP dilaksanakan aku telah mulai mempelajari semua hal yang akan kuhadapi di sekolah ini, mulai dari soal- soal tes tertulis karena di masa itu aku tidak terlalu menguasai pelajaran SMP ku layaknya anak- anak yang bersekolah di kota. Ya!, karena aku bersekolah di desa yang lumayan terpencil. Jadi, kalian pasti bsa membayangkannya. Tidak hanya itu, aku juga mempersiapkan diriku untuk menghadapi interview jika aku masuk 200 besar. Kenapa harus belajar?, bukannya interview itu mudah?. Hahahaha. Salah besar. Interview di sekolah ini menggunakan bahasa inggris. Karena selain menyediakan beasiswa, sekolah ini juga mengharuskan siswanya berbahasa inggris dalam percakapan sehari- harinya. Baik di kelas, di asrama, di kantin, sama guru, sama temen. Kalian masih tetap harus berbahasa inggris. Ya! Hal ini pula yang membuat banyak siswa SMP tergiur untuk mendaftarkan dirinya, termasuk aku. Hehehe. Bisa kalian bayangkan bukan?. Bagaimana harusnya aku belajar bahasa inggris agar aku bisa melewati tahap interview ini?. Soal- soal mapel di SMP saja aku tertinggal apalagi mau berbahasa inggris di keseharian. Hahaha. Tapi, para readers sekalian jangan berpikir hanya karena interviewnya berbahasa inggris ya, so kita harus belajar. Itu really wrong!. Karena seharusnya mau berbahasa inggris kek, mau berbahasa Indonesia kek, mau bahasa planet sekalipun, jangan pernah anggap interview itu mudah. Jadi, kita masih tetap harus berlatih ya!. Sedikit FYI aja buat kalian nih! Kalau mau lancar berbahasa inggris, jangan les!. Karena kalian just spend your parent’s money. Untuk bisa berbahasa inggris, kalau kalian niat otodidak pun kalian bakalan bisa asalkan sering diucapin, diterapin, dihayatin. Intinya di- in in lah! Wkwkwk bercanda. Tapi, bukan berarti les itu ga bagus ya!. Kalau memang kalian pengen les, sok! Monggo!. Kalian boleh kok les asalkan kalian ga nyusahin ortu ya!. Kalau ortunya mampu ya rakpopo!. Tapi, jangan lupa!. Kalau udah les di-in in kayak yang aku bilang tadi. Hahaha. Jangan datang, ngerjain tugas, udah pulang. Fiks!. Mending gausah les deh!. Selain kalian nyusahin ortu doang, kalian juga bikin guru lesnya kecewa lho!. Karena kalian nampak seperti main-main aja menuntut ilmu dari beliau. Udah dulu ya FYI nya! Hehehe. Yuk! Kita lanjut!.

Setelah aku persiapan, ga lama setelah aku selesai UN, PPDB SMANSS pun diumumkan di IG. Kalau tidak salah tangaal 14 Januari 2019. Saat itu, aku tengah berada di warnet. Hehehe. Abis pulang aku langsung scroll IG nya SMANSS dan mempersiapkan segala yang dibutuhkan untuk pendaftaran via online, mulai dari berkas, maupun mental. Mwehhehe deg- degan ueey. Akungnya aku lupa kalau aku masih liburan di Palembang. Yeah, pulang lagi deh ke desa. Hahaha. Pas udah di rumah, aku pun mulai mem- fotocopy semua berkas yang dibutuhkan dan melegalisirnya ke SMP ku. Tahap ini merupakan tahap yang membuatku merasakan rasa bahagia, kecewa, marah, sedih, semuanya deh. Karena, sekolah ku jauh T.T. harus menempuh kurang lebih 3 km untuk bisa sampai kesana. Yeah!, aku kan ga punya motor dan ga dibolehin. Terpaksa, aku harus jalan kaki sama adik2 kelasku yang saat itu belum libur. Namun, akungnya, kepala sekolahnya jarang ada di sekolah dan wali kelasku pun sama T.T. jadinya, aku harus datang lagi di keesokan harinya.  Namun, naasnya gurunya masih belum ada. Padahal, raportku masih sama wali kelasku. Yeah! Aku pun masih menunggu kehadiran bapak itu sambil bercerita dan belajar bahasa inggris dengan guru SMP ku. Inilah momen yang membahagiakan bagiku. Aku masih bisa bercerita dan bertemu dengan guru SMP ku meskipun aku udah selesai menuntut ilmu di bangku SMP. Setelah kurang lebih 5 hari aku bolak- balik ke SMP, akhirnya hal yng ku nanti- nanti selesai.

Aku pun mulai mengerjakan hal lainnya yang masih selesai setengah- setengah, ESSAI misalnya. Nah, buat yang lagi ngisi Essai dari SMANSS atau dari manapun kalau disuruh pakai bahasa inggris, usahakan isi pakai kemampuan bahasa inggris kalian sendiri. Salah ya gapapa atuh! Namanya belajar. Panitia nya juga tau kalik kemampuan kita segimana. Kalau kita bohong, susah pas interview. Serius deh. Karena, disana akan terbukti semuanya. Apalagi interview di SMANSS. Wueih! Lumayan creepy. Karena para interviewernya rata- rata ahli psikolog. Jadi jangan pernah bohong ya pas di interivew.

Nah, ESSAI telah selesai dan berkas- berkas lainnya telah selesai, saatnya UPLOAD!. Aku udah mulai lega. Karena jujur aku mengerjakannya lebih dari 3 hari dan tidur sampai lewat jam 10 malem. Padahal, aku jarang begadang sebelumnya.

Masa peng-upload-an inilah yang bikin aku pengen nangis dan pengen nyerah. Karena sinyal di tempatku ga kuat bray. Hahaha. Mana filenya gee lagi ukurannya. Jadi, harus di kompress dulu. –filenya lagi demam guys. Wkwkwk bukan itu maksudnya. Kalin pasti tahu lah ya!. Kendala sinyal ini sungguh menyakitkan lebih menyakitkan dari patah hati. Swear deh!. Karena aku ga pernah patah hati guys—wkwkwk curcol.  Padahal, pendaftaran tinggal sekitar 3 hari lagi akan tutup. Aku takut nanti aku ga jadi daftar. Padahal udah buang uang ortu buat ngurusin berkas. So lucky, aku masih punya malaikatku yang baik yang aku sebutin diatas tadi. Beliau lah yang akhirnya membantuku untuk menguploadnya. Karena beliau saat itu tengah stay di Palembang. Dan baiknya lagi, beliaulah yang membantuku untuk mengantarkan berkasku ke SMANSS. Benar- benar manusia berhati malaikat ya!. FYI lagi nih, guys!. Jangan takut kehabisan waktu untuk daftar kea aku y! Karena biasanya SMANSS selalu menambah waktu deadline pengumpulan berkasnya. Tapi, jangan juga ngaret ya! :”.

Tahap berkas pun telah selesai ku jalani. Saatnya aku menunggu pengumuman 200 besar. Nah, buat kalian yang ingin mendaftarkan diri di SMANSS, saat menunggu pengumuman 100 atau pun 200 besar, sebaiknya kalian daftar ke sekolah lain buat jaga- jaga. Karena, biasnaay pengumuman SMANSS lumayan lama. Hal ini disebabkan panitia benar- benar meneliti calon peserta didik barunya dan kendala lainnya. Jadi, jangan banyak cingcong ke mimin IG SMANSS ataupun group telegram ya kalau pengumumannya lama.

Alhamdulillah!. Aku masuk 200 besar.  Tinggal menunggu waktu tes. Di hari H yang telah ditentukan aku pun berangkat ke SMANSS. Karena rumah ku jauh jadi aku boleh nginap disana selama masa tes. Di masa inilah, aku harus benar- benar berani. Karena, ini the first timenya aku naik bis sendirian. Karena pada saat itu, Ayah gada ongkos buat nganterin. Momen ini adalah momen lucu, menegangkan, dan seru. Serunya, karena aku akhirnya udah bisa mandiri. Namun, karena ini the first time, aku jadi takut. Takut salah jalan, takut diculik dan masih banyak lagi takutnya. Saking takutnya aku, sampe- sampe aku ga berani tidur. Padahal, aku udah ngantuk banget. Wwkwkwk .

Saat tiba di SMANSS, aku ngerasain sensasi kayak bukan di Negaraku sendiri. Karena, tiba- tiba aja ada kakak yang nanya “dek, where’s your regency?”. Aku pun Cuma diam. Wkwwkwk. Jujur, aku ga denger dan ga ngerti. Karena kakaknya ngomong tiba- tiba, cepet banget dan pake bahasa inggris. Tapi untungnya, kakaknya ngerti kalo aku belum fasih bahasa inggris. Mwehehe. Jadinya, di repeat deh pake Bahasa Indonesa.

Beberapa hari tes di SMANSS aku ga bisa tidur. Jam 1 baru aku bisa tidur. Karena aku deg-degan dan kepikiran tentang hari esok. Keesokan harinya, tesnya pun dimulai. Bagaimana tesnya?. Mohon maaf aku gabisa jelasin mendetail karena ini merupakan bagian terlarang bagiku. Tapi, kalian bisa membayangkan, disana aku ngerasain lagi di luar negeri. Karena, semua panitianya berbahasa inggris. Dan tentang soalnya, kalian bisa bayangin aja sendiri. Kalau katanya setiap tes itu pasti ada yang muntah karena pusing lihat soalnya.

Oke kita next aja ya!

Setelah tes, aku pun menunggu pengumuman 100 besar. Seperti yang udah aku bilang diatas, pengumumannya itu lama. Jadi, kalian mohon bersabar!. Karena, sebenarnya panitia juga pengen segera mengumumkannya. Namun, panitia masih harus melewati berbagai proses. Karena, sekolah ini berurusan dengan Goverment. Namanya juga sekolah milik Sumatera Selatan jadi harus banyak proses, dong ya!.

Jadi, sekali lagi mohon bersabar. Tenang aja!. Pasti diumumin kok!.  Karena kalo kalian komen, kasihan panitianya. Panitianya udah capek ngurusin kalian eh malah kalian ganggu2 dengan cara nge DM mimin IG smanss, protes di Group telegram. Mohon bersabar ya adik- adikku!.

Setelah sekian lama menunggu pengumuman, akhirnya aku pun menerima hasilnya. Pada saat itu, aku menerimanya di malam hari, saat aku beranjak ingin tidur. Yeah benar saja, jantungku serasa ingin copot. Aku melihatnya sendirian. Tanpa ada keluargaku. Karena yang lainnya telah tidur.

Alhamdulillah!. Aku diterima jadi siswa SMANSS!. Langsung aku keluar lagi dari kamarku dan membangunkan nenekku yang tengah tidur dan chatting dengan malaikatku tadi—karena pada saat itu, malaikatku tengah di linggau.

Betapa bahagianya nenekku dan malaikatku mendengar kabar ini.  Sampai- sampai aku melihat di story WA malaikatku terdapat tulisan “ PROUD OF YOU” . yeah!. Tentu saja, tulisan itu tertuju padaku. Karena ini the first time aku melihat malaikatku membuat tulisan semacam itu.

Wah!. Ga kerasa perjalananku untuk bisa masuk ke SMANSS udah selesai. Kta akhiri dulu ya!. Au revoir guys!. Terima kasih karena udah meluangkan waktunya membaca perjalanan hidupku ini. mohon maaf apabila ada kesalahan kata.

Kesimpulan

Jangan pernah menyerah untuk menggapai mimpimu. Teruslah berikhtiar!. Meskipun, saat itu kamu tengah berada dalam masa sulit. Ingatlah! Bahwa kamu punya ALLAH SWT!. Sesulit apapun itu, pasti akan mudah jika kamu percaya kalau akan ada ALLAH SWT yang akan membantumu. Dan ingat motto kita pada hari ini “ Nothing Impossible in this world”.

Terima kasih.

BESARAN dan PENGUKURAN | FISIKA

“like usual, let’s start with saying motto: AKU BISA, KARENA BIASA!”.
Karena mindset kita bisa merubah segalanya. wkwkwk.
~Drsry5724

Hai, PHYSICIST!!!. Masih semangat?. Harus dong!

Belajar FISIKA itu mudah, lho!. Ga percaya?. Coba deh, bayangin. Kenapa semua ilmu teori itu bisa terciptakan?. karena pikiran manusia, bukan?. Nah, Physicist pasti manusia juga–pastilah^^, berarti Physicist juga bisa!.

Btw, Physicist tau ga Besaran itu apa? dan Alat ukurnya apa aja?. Hmmm.. Mau tau?. Yuk! Belajar bersama.

1. BESARAN POKOK

Apa itu Besaran pokok?

Besaran pokok adalah besaran yang satuannya telah ditentukan. So pasti, Besaran Pokok tidak diturunkan dari besaran- besaran yang lain.

Besaran Pokok punya 7 macam, lho!. Apasih itu?

7 macam besaran pokok, yaitu: Panjang(l), Massa(m), Waktu(t), Kuat arus listrik(i), Suhu(T), Intensitas Cahaya(I), Jumlah zat(n).

besaran Pokok juga memiliki satuan lho!

Satuan adalah pembanding dalam pengukuran yang menjadi acuan.

satuan besaran pokok:

2. BESARAN TURUNAN

Besaran dalam Fisika tidak hanya terdiri atas Besaran Pokok Physicist!!. ternyata, Besaran juga terdiri atas Besaran Turunan!.

Apa ya yang dimaksud Besaran Turunan?

Besaran Turunan adalah besaran yang diturunkan dari Besaran Pokok. Namanya aja Besaran turunan, pasti dia diturunkan. Tapi, dia diturunkan dari sesama besaran, ya!. Bukan dari pohon atau dari genteng. wkwkwk.

gimana sih contoh Besaran turunan???. Yuk! kita lihat gambar di bawah ini!

beberapa contoh Besaran turunan beserta lambang

3. Pengukuran

Physicist, pasti pernah mengukur. entah itu mengukur baju, mengukur garis, mengukur perasaan— eitzz bucin, wkwkwk. JANGAN DITIRU YA!. ^^

Nah, pernah kah Physicist terpikir, Apasih Pengukuran itu???.

Pengukuran adalah proses membandingkan suatu benda dengan benda yang lain yang memiliki acuan besaran, yang telah ditentukan skala dan satuannya. so pasti, pengukuran memiliki skala dan satuan ya!. Physicist tau ga?. kalau pengukuran memiliki banyak contoh, misalnya: Pengukuran panjang, pengukuran massa, dan masih banyak lagi.

Biar ga penasaran, yuk, kita bahas!

1. Pengukuran Massa

Massa itu bisa diukur lho, Physicist!. Alat yang digunakan untuk mengukur Massa dapat berupa Necara atau Timbangan. Satuan Massa adalah Kilogram (kg). Masing-masing Neraca memiliki keteitiannya tersendiri. Misal, Ketelitian Neraca tiga lengan 0,1 gram, sedangkan Ketelitian Neraca empat lengan 0,01 gram. So pasti, Semua Neraca memiliki ketelitiannya masing- masing ya!.

Jenis- jenis Neraca:

  • Neraca sama lengan
  • Neraca Ohaus
  • Neraca Analog
  • Neraca Pegas
  • Neraca Digital
  • Neraca lengan gantung
  • dll.

2. Pengukuran Panjang

Yeah!, Physicist pasti sudah tidak asing dengan yang namanya mengukur panjang. Alat yang digunakan untuk mengukura panajng dapat berupa Penggaris, Jangka Sorong, Meteran pita, Mikrometer Sekrup dan masih banyak lagi. layaknya, pengukuran Massa, Pengukuran panjang pun memiliki tingkat ketelitian alat. Misal, Mikrometer Sekrup memiliki tingkat ketelitian mencapai 0,001 cm , Jangka Sorong memiliki tingkat ketelitian mencapai 0,01 cm, penggaris 0,1 cm. Mudah bukan untuk diingat!. yang paling kecil (ketelitiannya) namanya mikro, diatasnya jangka,, baru setelah itu penggaris.

KESIMPULAN

Pada materi Fisika kali ini, hal penting yang harus Physicist pahami dan amalkan–agar ilmunya bertahan lama– adalah mempelajari lebih mengenai Besaran dan Satuan dalam konsep Besaran, karena Besaran dan Satuan merupakan dasar dari materi Fisika selanjutnya. dan dalam Konsep Pengukuran, Physicist harus memahami dan mengamalkan mengenai jenis- jenis pengukuran beserta ketelitiannya. karena ada banyak jenis lain mengenai pengukuran dan ketelitiannya yang tidak saya tuliskan, dikarenakan keterbatasan waktu :D. Materi Pengukuran dan ketelitiannya ini, tidak terlalu banyak dibahas di Materi selanjutnya. Namun, bukan berarti materi ini tidak penting.

Sekian belajar kita hari ini, jika ada kesalahan kata saya mohon maaf, kepada ALLAH SWT kita mohon ampun. Aurevoir Physicist.

“Ilmu yang ditinggalkan, akan membuat mu ditinggalkan Dunia dan Akhirat!” ~drsry5724

Mimin, promosi IG wkwkwkwk

Money Changer Palembang

A. Money Changer Palembang

Before travelling Palembang, I think you need to go to a money changer first, not challenging to find a money changer in Palembang; from my research, there are at least five money changers, and US dollars (U$) is the favourite one. The currency used in Palembang is Indonesian Rupiah (Rp). The exchange rate for US Dollars in Indonesia is about Rp 15.000 until Rp 17.000 for U$ 1 and about Rp 10.000 until Rp 11.000 for $ 1 (Singapore Dollar).

If You want to see the exchange rate of money changer you can visit kursdollar.org or visit here

These are five money changers in Palembang:

1. PT. Haji La Tunrung A.M.C.

Haji La Tunrung Money changer is one of the famous money changers in Indonesia. There are 28 branches of La Tunrung in Indonesia. He started an open money changer since 1959; there are more than twenty-eight currencies in La Tunrung.

Money changer palembang
La Tunrung Money Changer

Address in palembang: R. Sukamto street, 8 Ilir, Ilir Timur II, Palembang 30128 (the location is near Angkatan 66 underpass) google maps

Phone: (0711) 5630 188

opening hours: Monday until Saturday from 08.00 a.m. until 05.00 p.m.

2. Remaja Money Changer Palembang

Money changer palembang
Remaja money changer

Address: Sudirman street No. 98/456, (near charitas intersection, The fifth building from Pagi Sore charitas Restaurant) google maps

Phone: (0711) 354 858

opening hours: Monday until Saturday from 09.00 a.m. until 04.00 p.m.

3. Try Darma Perdana

Monet changer palembang
Tri darma money changer

Address: Kolonel Atmo Street No. 446, 17 Ilir, Palembang google maps

phone: (0711) 357 102

Opening hours: unknown

4. PT. Sumber Daya Usaha

Money changer palembang
sumber daya money changer

Address: Ground floor International Plaza (IP) Mall, No. B-3, Palembang google maps

Phone: (0711) 365 691

Opening hours: 10.00 a.m. until 09.00 p.m. every day

5. Mekarindo Abadi Sentosa Money Changer Palembang

Mekarindo abadi sentosa
mekarindo abadi sentosa

Address: Ground Floor Palembang Trade Center (PTC) Mall No. 42-43 (in front of XO SUKI Restaurant PTC Mall) google maps

phone: +62815 4005 3888 (WA), (0711) 382 418

Opening hours: 10.00 a.m. until 06.00 p.m.

B. Currency of Indonesian Rupiah

After you know where money changer in Palembang, you must know the currency of Indonesian Rupiah too, I will show from the smallest until the biggest currency fraction, exactly paper money, not a coin. The smallest one is Rp 1.000, and the biggest one is Rp 100.000.

Ampera Bridge: Five things you must remember

Ampera bridge is the icon of Palembang city. This old bridge was built in 1965. As the icon of Palembang city, of course, many people take photos here, usually tourist; If you plan to visit Ampera bridge, this is five tips when visiting Ampera bridge:

ampera bridge
Amanat penderitaan rakyat

1. Ampera Bridge is an old bridge

Ampera stands for “Amanat Penderitaan Rakyat” or in English “the mandate of people’s suffering”. Why is this bridge called Ampera? That’s for remembering the struggle of Palembang people when battling holland in 1947 in five days five nights war. Ago, this bridge was named “Jembatan Bung Karno” to appreciate Soekarno (the first president of Republic Indonesia) that has realised the wishes of the Palembang people to have a bridge to connect “Seberang Ulu” and “Seberang Ilir”. But, in 1966, after G 30 S/PKI, Palembang People want to change the name of this bridge because many people said that Soekarno was involved in there; and finally, the named of this bridge was change to be “Ampera”.

This bridge was built in 1962 and completed in 1965, Ampera was inaugurated on September 30, 1965, by general Ahmad Yani. If we count 1965 until 2020, it has 55 years old, What an old bridge, right! I don’t know ho much longer Ampera will stand firm; but, we must be vigilant. So, remember, the first tips if you are visiting Ampera, you must be vigilant, because this is an old bridge.

2. Ampera Bridge is a highway

The second thing that you must remember when visiting Ampera is Ampera is a highway. Ampera bridge is the most crowded street in Palembang; there will be traffic jam every morning and evening in Ampera. Although three other bridges helped Ampera (Musi II, IV, and VI bridge), Ampera still being favourite one to cross Seberang Ilir to Seberang Ulu and vice versa.

I know maybe a few readers of this article is a foreign people, and Do you know that you’re are a unique one?; have a blonde hair, white skin, blue eyes, pointed nose and many more. Indonesian people interest when they see foreign people (in Bahasa we call you as “Bule”), and I sure if you take photos in Ampera in the full time (morning or evening), you will be the centre of attention and increase the traffic jam in Ampera; events like this often occur in Ampera. A few moments ago, there is a commercial shoot for pocari sweat (isotonic drink) in Ampera. Many peoples are dancing at the sidewalk of Ampera for a shoot. They are shooting in the afternoon if I do not mistake at 10.00 a.m; because their shooting, there is a traffic jam along Ampera; many riders stop their vehicle for watching the shot though has guarded by the police.

Maybe you think this is excessive, but that is a reality. So the tips are Don’t take photos in this bridge in full time if you are a group.

3. Ampera Bridge is prone to crime

Ampera Bridge is prone to crime. I am so sad to tell you about this, but this is a fact. But, don’t worry, the offence won’t happen to you if you are alert. This is a few tips for you:

  1. Don’t be a centre of attention. You can use dark clothes
  2. Don’t be like a tourist. Make yourself like a resident.
  3. Don’t show your phone in an empty place.
  4. Don’t forget to use a tour guide; usually, they are a resident; they have known the situation.

4. Park your vehicle under the bridge

As I told you above, Ampera is a highway, so you don’t park your vehicle on the Ampera Bridge, but You park them under the bridge. There is two parking area under the Ampera bridge. The first one is near the Pasar 16 market and the second one near the 10 Ulu Market. I prefer you to park at the Pasar 16 Market.

If you’re parking your vehicle (a motorcycle), you must park in the parking area; there is a parking officer there, you must pay Rp 5.000- for their services. But if you use a car, park your car where you can see your vehicle from the bridge, don’t forget to increase double secure to your vehicle. So, remember one thing, Don’t park your vehicle at a quiet place.

5. choose the best time when visiting this iconic bridge

The last thing that you must remember when you are visiting Ampera is choosing the best time. In the sunrises from the Seberang Ulu side. If you decide to take photos from Pasar 16 market or Kuto Besak Castle, your photo will backlight. You can take a picture from the 10 Ulu side to make the best picture.

like that too in the evening, the best way to take photo is from kuto besak castle.

Ampera bridge is just an iconic place of Palembang city, so just taking a photo with Ampera background is the best way to enjoy the Palembang, besides taking a photo, you can’t do anything in Ampera Bridge. I hope if you remember five tips when visiting Ampera, you will feel comfortable and safe when traveling Palembang

location of Ampera bridge: https://goo.gl/maps/jveb1TFMZFgY5tFT8

don’t forget to visit: Ten Travel destination in Palembang

The greatest Qoran in the world

Religious tourism: the greatest wooden qoran in the world
the greatest wooden Qoran in the world

One of the unique destinations in Palembang is the greatest wooden Qoran in the world; we call it “Al-Qur’an raksasa gandus.” This Muslim holy book locates in gandus, Palembang. It’s about 20 minutes from the airport of Palembang.

There are many ways to get there, you can use a motorcycle or car, but I recommend the first one, the location of the greatest Qoran usually get traffic jam. But, there is one disadvantage if you use a motorcycle to go there, during the way, you will smell unpleasant odors from a rubber factory.

The greatest Qoran was made by Tembesu wood, and it has taken seven years, making this Qoran until it to be complete 30 juzs of Qoran. One page of Qoran size is 177 cm x 140 cm x 2,5 cm. What a big carving, right!

Let’s talk about the history of this Qoran. The owner of this Qoran, syofwatillah mozaib dreaming that he make the biggest Qoran in the world, so he wants to realize it. It happened when he was ordered to create a carving of Palembang’s great mosque door. On his dream, he got a command to make the biggest Qoran in the world. To realize his dream, on March 15, 2002, he succeeded in making “surah al-Fatihah” of Qoran, the Muslim holy book.

He displayed it at 1 Muharram 1423 (1 Muharram is new year’s anniversary of Muslim) at the great mosque of Palembang. Many people enthusiastic to see Syofwatillah’s Qoran carve, finally some rich people at Palembang, like Marzuki Ali, Taufik Kiemas, and many more together raising money to make fully the greatest wooden in the world. Need two billion rupiahs and seven years to complete it all before it was inaugurated by president Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono on January 30, 2012.

Religious tourism: the greatest Qoran in the world

The greatest wooden Qoran in the world has its charm, not only from Indonesia, foreign tourists like middle east countries, Europe, Asian, and many more also come there to see the beauty of the great Qoran.

The great qoran
Visitor of the great qoran

The great Qoran gandus has become one of the religious tourism places in Palembang. As the name, so if you want to go there, you must keep your attitude and wear formal clothes.

The entrance ticket of the greatest Qoran is Rp 20.000 for adults and Rp 15.000 for children. The greatest Qoran start open at 09.00 a.m. until 05.30 p.m. every day. Location of the great Qoran: http://Wisata Religi Al – Qur’an Raksasa Jl. Moh. Amin, Gandus, Kec. Gandus, Kota Palembang, Sumatera Selatan 30149 0821-8622-6958 https://maps.app.goo.gl/SiwwrJpfmY3YL8DT9

I suggest you go there in the morning if you want to take the best photo of the greatest Qoran in the world. The great Qoran has five floors, but now you can go to the second floor, the owner closed the next level because of safety reasons. But don’t be sad if you’re foreign tourists, I sure the guide will open the third until the fifth floor for you if you asked him to open the door. We are Indonesia, and we are a friendly nation 😁, especially for foreign tourists, we have known that you come from far away and we do not want to make you disappointed, we will make an exceptional service for you. Don’t forget to give some money to him as a thank you.

Religious tourism: the greatest qoran in the world
the great qoran photo that win international photography contest

There are three favorites place if you want to take photos at the great Qoran gandus, the first one is in the Qoran display, you can hold the Qoran, or you can see to the outside like when you see outside from your window, you can ask your friend to take photos from the outside.

The second one you can stand up at the hall and make the great Qoran as background. You can take this photo in the morning if you do not want other people to become a photobomb. 

The greatest wooden qoran in the world
take photo from qoran hall

And the last one, you can go to the second floor, not the second floor of the Qoran display, but another second floor. Before you enter the Qoran hall, you will find a stair, go upstairs, you can take a photo from there, you can make Qoran as the background without worried someone as your photobomb.

Syofwatillah mozaib, the owner of the greatest qoran
syofwatillah mozaib and his great qoran

If you’re lucky, Mr. Syofwatillah Mozaib (the owner of the greatest wooden Qoran) sometimes waits there; he is one of the tour guides there. Don’t forget to take a photo with Mr. Syofwatillah because he is the parliamentarian Republic of Indonesia too.

I think that’s all from me; i hope you enjoy traveling Palembang. Visit my other article of Palembang tourism info: 10 Travel destination in Palembang

Travel destination in Palembang

Palembang is the oldest city in Indonesia. Palembang celebrates 1336 the years on June 17, 2020. If we talk about tourism in Palembang, we will talk about Sriwijaya kingdom history. There are many travel destinations in Palembang, exactly cheap travel destinations in Palembang.

Palembang has many tourism places, both Sriwijaya history and the new location in the 19th century; all of them are ready to welcome all of you.

These are 10 cheap tourism place in palembang:

1. Travel destination in palembang: Ampera bridge

Ampera and lrt palembanvAmpera bridge

The first travel destination in Palembang is Ampera. Ampera bridge was built in 1965, precisely inaugurated September 30, 1965, by general Ahmad Yani, one day before his death at the Indonesian communist party rebellion. Ampera is now becoming the icon of Palembang city. Ampera connecting Seberang Ulu continent and Seberang Ilir continent. Palembang city is divided by the Musi River. If you want to see the Ampera bridge, it will take 30 minutes from the airport.

Ampera is a highway, so if you bring a car or motorcycle, you must parking your vehicle under the Ampera bridge. Don’t forget to take photos when you visit Ampera. There is an excellent place to take pictures with Ampera as the background. Going to a riverside restaurant or dermaga restaurant near Ampera, and you will get the best picture of Ampera.

Location of ampera: google maps

2. Kuto Besak Castle

Travel destination in palembang: Kuto besak castle
Kuto besak castle

Kuto besak castle locates not so far from Ampera bridge, just walking about 100 steps from Ampera bridge and you are at kuto besak castle now. Kuto besak castle is a historical building from the Palembang empire from the 18th century. Once upon ago, kuto besak function was a palace and now focus as one of the travel destinations in Palembang

Kuto besak was built by Sultan Mahmud Bahauddin from Palembang Darussalam empire; he was a king from 1776 – 1803. The castle was completed and occupied on February 21, 1797, so if we count from 2020 to 1797, it has 223 years ago, what a historical building! Right, 😁 you will find a lot of historical buildings in the oldest city in Indonesia.

Now, kuto besak castle is functioned for military headquarters, so don’t try to enter this castle if you do not want to be scolded by the officer, just see from the outside and take photos in front of kuto besak.

location of kuto besak castle: google maps

3. Travel destination in Palembang: Monpera

Monpera, travel destination in palembang
monpera

Monpera or Monument of the people’s struggle of Ampera is the monument that functions as a museum too. This monument was built to remember the battle of Palembang people against holland at five days five nights war on 1947. Monpera was inaugurated on February 23, 1988. Monpera has nine floors; it will make you easy to see Palembang city from the top level.

This museum collects many historically goods, especially war equipment and historic photos of 5 days five nights war in Palembang. This museum opens from 08.00 a.m. until 15.30 a.m. on Monday until Friday and 08.00 a.m. until 16.00 a.m. on Saturday and Sunday. The entrance ticket for monpera starts from Rp 20.000 for foreign tourists.

Location of monpera: google maps

4. Sultan mahmud badaruddin II museum

Travel destination in palembang
Sultan mahmud badaruddin II museum

Near from monpera, there is the sultan Mahmud badaruddin II museum. A museum that collects historical goods from the Palembang Darussalam kingdom starts open from 08.00 a.m. until 04.00 p.m. on Monday until Thursday, 09.00 a.m. until 04.00 p.m. on Saturday and Sunday and closed at 11.30 a.m. on Friday. The entrance ticket for foreign tourist is Rp 15.000,-

Sultan Mahmud badaruddin II was built in 1824 for J.L. Van Sevenhoven house, the holland resident. In 1920, this building got renovated, they increased more windows in this building. During the world war, this building became a japan military camp. At last, in 1984 this building was handed on to the Palembang government as a museum.

Location of sultan mahmud badaruddin II: google maps

5. Travel destination in Palembang: Great Qoran gandus

Travel destination in palembang: Great qoran gandus
great qoran

Did you know that Palembang has the most significant wooden Qoran in the world? Yeah, the biggest Qoran in the world is located in Palembang. The great Qoran is located in gandus, Palembang. They need seven years to make this Qoran. This Qoran made by personally Syofwatillah Mozaib and use own money, to make complete this Qoran need about 2 billion rupiahs. One thing that you must remember, this is the most popular travel destination in Palembang.

The size of a wooden great Qoran is 177 x 140 x 2,5 cm from tembesu wood and completely 30 juz Qoran. This Qoran museum starts open from 09.00 a.m. until 05.30 p.m. every day, the entrance ticket just Rp 20.000 for adults. Don’t forget to use neat clothes when visiting this museum, this is religious tourism.

The location of great Qoran: google maps

6. Sriwijaya ancient garden

Travel destination in palembang: Sriwijaya ancient garden
sriwijaya ancient garden

Sriwijaya’s ancient garden is located near to great Qoran gandus. This old garden believed to be Sriwijaya royal relic. There are a canal, trenches, and pond that found by a human being from the 7th century. This ancient garden also is known as karanganyar site.

Beside canal, trenches, and pond, we can see Sriwijaya royal relic that saved in the Sriwijaya museum and looking for a replica of cheng ho ship. The entrance ticket just Rp 5.000,-

The location of sriwijaya ancient garden: google maps

7. Balaputera dewa museum

Balaputera dewa museum, travel destination in palembang
balaputera dewa museum

If you ever see money Rp 10.000, there is a picture of limas house (traditional house of Palembang), the limas house picture of this money was taken from balaputera dewa museum. Limas house is one of the much Palembang culture collection of this museum. Beside collect Palembang culture goods, this museum collects artifacts of Sriwijaya kingdom too.

I think this is the cheapest travel destination ticket fee in Palembang; you just need to pay Rp 1.500 to walk around this museum. This museum starts open from 08.30 a.m. until 03.00 p.m. every day except Monday; this museum was closed on Monday.

The location of balaputera dewa museum: google maps

8. Kemaro island

Travel destination in palembang: Kemaro island
kemaro island

Kemaro island is an island in the center of the Musi river. The location is near with PUSRI fertilizer factory. There are many ways to go there; the first one is using a boat from the Ampera bridge or Pasar 16 market, it will take Rp 250.000 – Rp 300.000 for one boat. The second one is using a small ship beside the PUSRI fertilizer company, it just about Rp 25.000 until Rp 30.000. The second one is cheaper than the first one, but you need to go to pusri first by bus or taxi.

kemaro island has a pagoda with nine floors and a Buddhist place of worship, the name klenteng Hok Tjing Rio. There was a legend story of kemaro island, once upon a time there was a princess of Palembang kingdom, the name was Siti Fatimah, and a prince from china the name was Tan Bun An, they are falling in love. Tan Bun An bring Siti Fatimah to meet his parents in China and came back to Palembang with brought some urn with filled gold. When they arrived at the estuary of musi, Tan Bun An checked their jar, and he found that the pot had filled by salted mustard. Tan bun An was angry, he threw out the urn into a river, until he has known that the gold was hidden under the container, he felt sorry and jumped into the Musi river, he dived and did not reappear again. Knowing about that Siti Fatimah followed Tan Bun An and did not appear too, and they had become an island, kemaro island. That just a fairy tale.

Location of kemaro island: google maps

9. Siguntang Hill

Siguntang hill
Siguntang hill

Siguntang hill is the highest mainland in Palembang, the information from buayajalan, it was about 29-30 meters above sea levels. Siguntang hill is an important place for the Sriwijaya kingdom. In 1920, the researchers found a buddha statue for worship in siguntang hills. They said the Budha statue comes from the 7th century.

Beside found Budha statue, there was much burial of Palembang kingdom here. I ever visit this hill, I feel durable magical power in here. I take photos of the king’s burial, and after that my lense was felt down and broken. I don’t know if it just my feeling or what, but I just warned to be careful when visiting siguntang hill and keep your mouth silent, don’t too much speak there.

The location of siguntang hill: google maps

10. Jakabaring Sport City

Jakabaring sport city
jakabaring sport city

Have you seen the Asian Games 2018 ago? If you knew, Asian games 2018 was held in Indonesia precisely in Jakarta and Palembang. Yeah, In Palembang this biggest sports competition in the country in Asia was held in Jakabaring sports city. Jakabaring sports city is located about 24 kilometres from Sultan Mahmud Badaruddin Ii, the international airport of Palembang.

You can use a taxi or bus to go there, but the new one and the first light rail transit in Indonesia we call LRT Palembang can be your accommodation to go there. You just need to pay Rp 10.000 to use LRT Palembang from the airport until jakabaring sports city. You can see Palembang city from the air because LRT rail is on the top of the highway and has an exclusive track.

jakabaring sports city has an area of about 325 hectares. So don’t be scared you won’t find your field here. There are many sports facilities here, like football, swimming, archery, bowling, rowing, and many others are available here.

To enter jakabaring sports city, you just need to pay Rp 5.000; I recommend you use a motorcycle if you want to walk around this sporting city.

The location of jakabaring sport city: google maps

I think that’s all ten travel destinations in Palembang that I can share with you; I hope you can enjoy traveling Palembang.